ANA SAYFA GİZLİ CENNETLER FOTOĞRAFLAR VİDEOLAR HAKKIMDA İLETİŞİM
Eşençayı
HAVA
DURUMU
Muğla
19/29°
MUGLA
NE ZAMAN
GİDİLİR?
İlkbahar:
Yaz:
Sonbahar:
Kış:

Böyle çamur banyosuna can kurban...

 

Saklokent kanyonundan doğan ve bir kolu Kınık'tan geçen Eşen Çayı'nda, macera gün boyunca bir çok aktivite ve heyecanla sürüp gidiyor. Bu maceraya katılan yerli yabancı turistler, gün boyu eğlenme olanağı buluyorlar. Kınık'tan köprü altından başlayıp Çayağzı'na kadar süren 16 km'lik Eşen Çayı'nda, yaklaşık 4 saat su üstünde kalınıyor. Sabah 11.00'de başlayan kano yolculuğu, çeşitli molalarla 17.30'a kadar sürüyor.

KANOLAR VE TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Kanada tipi polyester kanolar, genelde iki kişilik. Aileler bazen çocuklarını da yanlarına alabiliyorlar. Bir kanonun ağırlığı 60 kilo. Ancak bu kanolar yaklaşık 200 kilo taşıma kapasitesine sahipler. Buldugu sürati sürekli kılacak ve dönüşü kolay olan bu kanolar, aynı Kızılderililer'in kullandığı biçimde dizayne edilmiş. Tur acentası, sigorta yaptığı konuklarına can yeleği, bot, kürek, yiyecek, içecek, ulaşım ve rehberlik hizmeti veriyor. Kano geçişi sırasında ekibin arasında mutlaka 3 - 4 rehber bulunuyor ve güç durumlarda konukların yardımına koşuyor. Mart ayı sonunda başlayan geçişler, kasım ayı başına kadar sürüyor. Bu arada rehberler, mehtaplı gecelerde kano geçişi yapıp, kendi aralarında aktivite yaşıyorlar.

KIZILDERİLER GİBİ...

Kano geçişine katılacak grup, sabah saat 10.30'da Gelemiş Köyü Dardanos Seyahat Acentası önünde toplanıyor ve minübüslerle Eşen Çayı kıyısına geliyor. Acenta yöneticisi Mete Albayrak, grubun lisanına göre, kano geçişinin nasıl yapılacağını, nelerin görüleceğini, küreklerin nasıl kullanılacağını, düz pedal, ters pedal hareketlerini, dönüşleri, şelale geçişlerini nasıl yapacaklarını, özetle bütün bunların püf noktalarını öğretiyor.

Sabırsızlıkla kanolarına binenler, belli aralıklarla kendilerini nehirin akışına kaptırıyorlar. Ve ilk şelale noktasına geliniyor.

Daha önceden şelale dönüşüne yerleşen rehberler, acemi kanoculara burada yardım ediyor. Eşen Çayı'nın zaman zaman yavaş, zaman zaman da deli gibi aktığı yerleri, akıntının karşı kıyıya çarpıp geri geldiği bölgeyi ve şelale noktalarını başarıyla geçen kanocular, ilk mola yerlerine varıyorlar.Burası çıkıştan yarım saat sonra ulaşılan Çamur Banyosu...

Mineral miktarının yoğun olduğu toprak killi. Fakat kükürt barındırmadığı için, kokusuz. Çamur havuzları, 50 - 60 cm derinlikte küçük gölcüklerden oluşuyor. Önceleri vücuda krem gibi itinayla sürülen çamurlar, yarım saatlik mola sırasındaki debelenmeden sonra, tam bir çamur banyosuna dönüşüyor. Tepeden tırnağa çamura bulunan , minicik göle çivileme, balıklama atlayan ve tanınmaz hale gelen turistler, bu halde fotoğraflarını çektirdikten sonra, bu kez de 16 derecedeki temiz dağ suyuna sahip Eşen Çayı'na dalarak çamurlarından arınıyor. ikram edilen soğuk meşrubatlarını içerek yollarına devam ediyorlar.

Çayın iki yakasında yer alan okalüptus ağaçları, zakkumlar, sazlıklar ve dönüşler geçilince kıvrım kıvrım uzanan çayda, yani çıkıştan 6,5 km uzaklıkta yemek molası veriliyor.İştahla yenen ızgaralardan sonra bu macera, akşamüstü Çayağazı mevkiiinde kano geçişiyle son buluyor.

Kano geçişine katılmak için, Dardanos Seyahat Acentası'na, kişi başına 35 DM karşılığı Türk parası ödeniyor.

Raftinge katılanların yanlarında mayo, şort, suya dayanaklı ayakkabı ve tişort getirmeleri gerekiyor.

XANTHOS'TA GÜN BATIMI...

Kınık'a gelen turistlerin uğrak yerlerinden biri de Xanthos Antik kenti. Eğer burayı gezmeye karar verdiyseniz, günbatımını izlemeyi ve bu sırada siluetleşen harabeleri fotoğraflamayı sakın unutmayın. Likya'nın en önemli kentlerinden biri olan Xanthos, Helence'de "Sarı "anlamına geliyor.

 

ARAMA
EDİTÖRDEN
E-POSTA LİSTESİ
E-posta listemize kayıt olun, sitemizdeki güncellemelerden haberiniz olsun...
© 1998-2024 www.gizlicennetler.com sitesinde yer alan sayfaların her türlü yayın hakkı Eyüp Coşkun'a aittir.
Site sahibinin izni olmadan kesinlikle kullanılamaz, başka yerde yayınlanamaz.
Son Güncelleme: 11.01.2024    Toplam Ziyaretçi: 5.154.785