ANA SAYFA GİZLİ CENNETLER FOTOĞRAFLAR VİDEOLAR HAKKIMDA İLETİŞİM
Eskihisar
HAVA
DURUMU
İstanbul
10/12°
ISTANBUL
NE ZAMAN
GİDİLİR?
İlkbahar:
Yaz:
Sonbahar:
Kış:

Eskihisar Kalesi ve sahilin genel görünüşü...

 

Eskihisar, konumu nedeniyle feribot iskelesini kullanan binlerce insanın geçiş yerinde olmasına rağmen, çok az insanın özelliklerini bildiği bir yer. Hemen herkes ya tatil dönüşü acelesi olduğu için ya da bu kez dönüşte "yorgun" olduğu için, güzelliklerini merak etmeden gelip geçtiği bir yer.

Buraya ilk kez gidiyorsanız, mutlaka "Neden daha önce gelmedim!" ya da "Hah işte, tam bana göre bir yer!" diyeceğinizden eminiz.

Konuksever köy halkının yoğun ilgisi, birbirinden lezzetli balık türlerinin bunulduğu restoranları, Bizanslılar'dan kalma kalesi ile, ünlü ressam ve müzecimiz Osman Hamdi Bey'in müze haline getirilmiş evi, Eskihisar'a damgasını vuruyor. Üstelik isterseniz huzur içinde dinlenebileceğiniz seçkin dinlenme tesisleri de var.

Eskihisar'da yerleşim düzeni dışarıdan gelen misafirlere göre kurulmuş. Bu yüzden gelir düzeyiniz ne olursa olsun, kendinize göre bir yer bulup ailece huzurlu ve hoş bir ortamda dinlenip vakit geçirebiliyorsunuz.

BUYRUN MENDİREĞİ

İstanbul'dan giderken, Feribot İskelesi'ne inerken, soldan girerseniz ve amacınız kısa bir yürüyüşle köyü tanımaksa, buyrun mendireğe! Önce deniz fenerine kadar bir uzanın. Buradan köyün tamamını bir çırpıda görebiliyorsunuz.

Osman Hamdi Bey'in evlerinin görünüşü.

 

Karşınızdaki sahilde "Ah ne Güzel" dedirten iki ahşap ev var.

Beyaz olanı Osman Hamdi Bey'in evi. Burada ünlü ressam ve müzecimizin, "Kaplumbağa terbiyecisi" "Mimozalı kadın" gibi  tabolarının röprodüksiyon koleksiyonu, dolap, konsol, soba, pirinç aplikler gibi birkaç parça eşyası sergileniyor.

1884'de yapılmış 1987'de müze olarak açılmış  iki katlı müze evin çevresi, imrendirici güzellikteki balkonlarla çevrili. Kapıda ise, Osman Hamdi Bey'in heykeltraş Gustave Deloye  tarafından yapılmış büstü bulunuyor.

Müze girişi emekli ve öğrencilere ücretsiz, pazartesi günü kapalı.

Osman Hamdi Bey'e ait olan kahverengi boyalı diğer ahşap atölye - ev ziyarete kapalı. Bahçe dinlenmeye müsait. Ama keşke bir kafe olsa da diye insan aklından geçiriyor.

Fakat üzülmeyin, yol boyu, deniz manzaralı çay bahçeleri ve restoranlarla dolu. Sahile paralel arka yolda da lokanta ve kahveler var. Bütçenize göre birini seçebilirsiniz. Marketler, büfeler ve köfteciler daha ziyade Çamlık Mevkii'nde.

Kuş seslerinin yoğun olarak bulunduğu bölge de piknik yapmak isteyenlerin uğrak yeri. Çocuklar oyun parkı istiyorlarsa o da var. Sahildeki parkta salıncaklar ve kaydıraklar var.

BALIK BOL

Canınız balık tutmak istiyorsa, iki seçenek var. İskele tarafından girişte, yazın şemsiye gibi yapraklanan , ağustos sıcağında, altı çok serin olan 500 yıllık sakız ağacının yanındaki sandalcı Mahmut'tan veya kale eteğindeki diğer sandalcılardan da saatlik olarak motorlu ya da motorsuz tekne kiralayabilirsiniz.

Denize açıldıysanız ve rüzgar varsa 30 kulaca çapa atın. Ama biliyorsunuz çapa ipi balığı keser. Rüzgar yoksa, kürekte durun ve toplayın balıkları. İstavrit, izmarit, mezgit, çinekop bölgenin balık çeşitleri. Aslında karşı kıyı, Topçular, Hhendek, Karamürsel tarafından balık daha bol. Galiba körfez de temizleniyor.

Balık tutamazsanız Eskihisar'ı denizden seyredin. Burada biraz da kürek çekebilirsiniz. Maksat spor olsun.

İkinci seçenek mendirek. Kayalıklardan sallayın oltanızı. Ve rastgele! 
Çevre gezilerine meraklı olanlar Çamlık mevkiinde yürüyüş yapabilirler. Burası çam ağaçlarının rakı kokusuna karıştığı bölge.

Kuş sesleri sizi yalnız brakmıyor.

Daha yukarılarda Osman Hamdi Bey'in mezarı bulunuyor. Etrafı demir çevrili mezarın başında iki Selçuklu taşı var. Palmiye dizili sahil, şaşırtıcı biçimdeki anıt selvi ağaçları, ahşap evleri, görülesi güzellikteki diğer gezi yerleri. Koru Parkı açık kapalı çay bahçesi ve temiz kahveler, yorgunluk atabileceğiniz mekanlar.

TARİHİ KALE

Sıra geldi Bizanslılar'dan kaldığını söylediğimiz tarihi kaleye. Kaleyi bir ara Osmanlılar'da kullanmış. Muhteşem kalenin çevresini araçla ya da yürüyerek gezebiliyorsunuz. Kalenin içini de gezmek mümkün.

Anibal'in mezar taşı...

ARAMA
EDİTÖRDEN
E-POSTA LİSTESİ
E-posta listemize kayıt olun, sitemizdeki güncellemelerden haberiniz olsun...
© 1998-2024 www.gizlicennetler.com sitesinde yer alan sayfaların her türlü yayın hakkı Eyüp Coşkun'a aittir.
Site sahibinin izni olmadan kesinlikle kullanılamaz, başka yerde yayınlanamaz.
Son Güncelleme: 11.01.2024    Toplam Ziyaretçi: 5.185.431