Urfa deyince yemek konusunda alternatifler çok. Acılı kebaplar, yöresel yemekler sizleri bekliyor. Ayrıca, bostana salatası, borani, lebeni çorbası, soğan tavası, kenger aşı ve daha onlarca yemekler sırada sizi bekliyor. Bütün bunların tadına bakmak için Urfa’da Gülizar Konukevi bir başka adres.
Devlet Konukevi’nde lokanta hizmeti de var. Özellikle yazın bahçesinde yemek yemek çok keyifli. Konukevi’nde grup olarak da yemek yeme imkanınız var. Ayrıca sıra geceleri de yapılıyor.
Ama bunlar arasında aşağıda yer alanlar, öyle hemen yer yerde bulamayacağınız lezzetler ve yiyebileceğiniz adresleri. Bunlara vaktiniz varsa mutlaka uğrayın. Tadına bakın. Unutamayacaksınız.
KEMİKSİZ PİRZOLA YEMEDİYSENİZ TAM YERİNDESİNİZ!
Urfa’da kebap, et yemeği bol. Ama bunlar arasında bir yer var ki, mutlaka gidilmeli. Burada yapılan “Kemiksiz pirzolalar”ın tadına mutlaka bakılmalı. Sonra da bu lezzet için bir daha gitmenin yolu aranmalı. Bu lokanta nerede mi!
Urfa Kapalıçarşı içinde bulunan Köroğlu Çarşısı içinde yer alan 80 yıllık Kahraman Urfa Kebap Salonu’nda Mustafa Bağmancı Usta’yı bulun. Gerisini merak etmeyin. Çünkü size kendi elleriyle yaptığı özel sos içindeki pirzolaları, ızgara ateşinde kıvamında pişirip, düzüz bir tepsiye koyup gönderiyor ki! Yeme de yanında yat misali.
Mustafa Usta, 65 yaşında. İki katlı lokantasının bir eşi Urfa’da yok. Zaten buraya bilenler geliyor. Urfa’da Kapalıçarşı içinde hemen her lokanta önünde müşteri bulup içeri çeken çığırtkanlar burada yok. Ama lokanta her gün 12.00-14.00 arası sadece hizmet verirken dükkanında oturacak yer zor buluyorsunuz.
Mustafa usta, pirzolalarına güveniyor. İşte kendi ağzından pirzolaların sırrı:
“Bu pirzolanın lezzetli olması için etin taze olması lazım. Taze taze et kesiliyor. Beklemiş et kabul edilmiyor. Ondan sonra elimizden yaprak olarak çıkarılıyor. Döverek bu hale getiriliyor.
Ne kadar taze olursa o kadar güzel olur.
Sos içinde bir saat tutulur. Bu şekilde Urfa’da bir tek biz yapıyoruz. Başka yerde yok. “
Çünkü kemiksiz ve az yağlı pirzolalar, özel bir sosa yatırılıyor ve kömür ateşinde pişiriliyor. Bu kadar basit gibi görünen işin sırrı ise sosta. Mustafa Usta sosun sırrını vermiyor ama içinde domates, biber salçası, keki zeytinyağı, tuz ve çeşitli baharatlar yer alıyor.
Dükkana girer girmez, kapı önünde yer alan etlerin bulunduğu tezgah ve kömür ızgaranın bulunduğu pişirme ünitesinin dışında lokantanın birinci katında başka bir şey yok. Oturma grubu ise üst katta yer alıyor. Hatta eğer ayarlanabilir de bir de teras katta yemek yeme şansınız olursa bütün çarşıyı bu kez tepeden görme şansınız oluyor.
Usta büyükçe bir tepsinin içinde, sosun içinde yatırdığı etleri siparişe göre, ızgaraların arasına diziyor. Yanlarına biberler ve domatesler de ekliyor. Hepsi büyük bir sabırla kömür ateşinde yanmadan pişiriliyor. Kağıt gibi incecik, ama lezzetli pirzolalar önünüze gelince afiyetle yemek size kalıyor. Ama masadan bir türlü karnınız doysa da, lezzete doyamadığınız için aç kalkıyorsunuz.
BALLI MARAŞ DONDURMASI
Öğle yemeğinde pirzolanızı yedikten sonra dükkandan çıkın. Sağa doğru birkaç adım atın. Hemen yanınızda 7 numaralı dükkanda bu kez bambaşka bir lezzet “Ballı dondurma” sizi bekliyor. Evet “ballı dondurma”. Hem de ufacık bir dükkanda, belki de Türkiye’de hiçbir yerde bulamayacağınız bir lezzet.
Çünkü bu tadın yaratıcısı, Bedih Usta, yıllardır sade dondurma yapıp satarken, işleri artırmak için neler yapabilirim diye düşünürken, ballı dondurma yapmak aklına gelmiş. O güne kadar yaptığı sade dondurmaların içine, bu kez bal katarak yapmaya başlamış. Dondurmaya hemen herkes ilgi gösterince de, şanı almış yürümüş Urfa’da.
Şimdi yaz günlerinde özellikle başı hep kalabalık. Sade dondurmayı ballı olarak alınca bir de üstüne ince kıyılmış çam fıstığı da dökülünce değmeyin lezzetine.
Mutlaka tadın!
ŞILLIK TATLISI!
Urfa’ya özgü bir başka lezzet ise, “Şıllık Tatlısı”. İsmi nereden geliyor bilinmez ama, birkaç tane yediğinizde tıkandığınız geleneksel baklavaların yanında, bu tatlı size çok hafif gelecek.
Urfa’da her yerde bulma imkanınız yok. Ama şehir merkezine yakın konumda yer alan Doğanay Pastanesi bu konudaki en iyi adres.
Pastanenin genç sahibi İbrahim Karataş, “şıllık tatlısı”nın yapılışını şöyle anlatıyor.
“Tatlının hamuru krep hamuruna benziyor. Sütle karıştırılan un hazırlanıyor. Çırpılıyor. Yanmaz tavada iki taraflı olarak pişiriliyor. Çıktıktan sonra içine ceviz fıstık dolduruluyor. Küçük küçük kesiliyor. Üzerine tereyağı şerbet bırakılıyor. Hem hafif hem güzel. Buraya özgü.”
Yemesi gerçekten lezzetli ve hafif.
Pastanede sadece bu tatlı yok. Sadece kendilerinin ürettiği isotlu dondurma ise bir başka özel ürünleri. Bu dondurmanın özelliği ise sade dondurma içine geleneksel olarak fıstık yerine acı biber konması.
Tabii bu lezzetleri tatmak için buralara kadar gelmenize gerek yok. Eğer Ankara’da oturuyorsanız, Emek dördüncü caddede bulunan Öz Urfalı lokantası yine aileye ait. Buradaki her türlü ürün, orada da yer alıyor. Size de buraya uğrayıp tadına bakmak kalıyor.