Tirilye'nin balıklarının tadına doymak mümkün değil.
Tirilye'de sahil lokantalarında deniz ürünlerini taze olarak yiyebilirsiniz. Fakat sofranıza ilk gelen bölgenin meşhur Tirilye zeytini.
Yemek siparişleriniz hazırlanıncaya kadar altın sarısı renkli, has zeytinyağı içinde yüzen kekikli zeytin, ekmek banacak kadar çekici, damakta tad bırakacak kadar lezzetli.
Leblebi gibi yenen zeytinler, zamanında Roma İmparatorluğu'na satılıyormuş. Günümüzde Tirilye'nin ihraç malı olmuş. Sızma yağ ise asidi yüksek ama, doğal özellik taşıyor.
Zeytinler değirmen taşında kırılıyor. Preste eziliyor. Elde edilen tortulu yağ kazanlarda dinlendiriliyor. Doktorların tavsiye ettiği, kalbe, mideye, kireçlenmeye iyi geldiği söylenen Tirilye'nin çok kireçli suyu. Yöre halkı, "çaydanlık bile iki günde kireç bağlar. Fakat bölgede kireçlenme ve kalp hastalığına rastlanmaz" diyorlar.
Bölgede yenilebilecek en önemli gıda ürünü tabii ki deniz ürünleri. Bölgenin yerli balıkları tekir, pisi, dil, mezgit, kalkan, kırlangıç, sardalye. Sahil boyunda yer alan Liman Restoran, bu ürünleri taze ve iyi pişmiş olarak bulabileceğiniz yerlerin başında geliyor. Restoranı Ali Sarı ve Murat Kara işletiyor. Deniz ürünü üzerinde çalışan restorantta, yemekler arasında güveç şiş ve buğulama gibi çeşitler bulunuyor. İsterseniz size, yiyebileceğiniz bazı deniz ürünlerinin tariflerini de verelim.
KIRLANGIÇ BALIĞI KILÇIKSIZ...
Ayıklanan balıklar domates, defne yaprağı, sarmısak, limon ile beraber şişlere dizilerek pişiriliyor. Hazır sosa yatırılmış kırlangıç şişin, porsiyonu mevsime göre değişiyor.
BEYAZ BUĞULAMA
Levrek, kırlangıç, karagöz gibi balık çeşitleriden sütlü limonlu, sebzeli, salçasız olarak özel terbiye edilmiş, sosla hazırlanan malzeme, beyaz buğulama adıyla servise sunuluyor.
KARİDES GÜVEÇ
Domates, yeşil biber, mantar, maydonoz, baharat, tereyağ ve rende kaşar ilavesiyle, toprak güveçte fırında pişirilen karides, afiyetle yenilmek üzere karşınıza geliyor.