ANA SAYFA GİZLİ CENNETLER FOTOĞRAFLAR VİDEOLAR HAKKIMDA İLETİŞİM
Uluabat Gölü
HAVA
DURUMU
Bursa
9/11°
BURSA
NE ZAMAN
GİDİLİR?
İlkbahar:
Yaz:
Sonbahar:
Kış:

Uluabat Gölü'nün kıyısında 450 yıllık anıtsal anıtsal ağaçı...

 

Bursa yakınlarında tarihle doğanın birlikte yaşandığı ve bir çeşit kuş cenneti olan Uluabat gölü, görenleri kendine hayran bırakacak kadar güzel bir durak...

Rüzgarlı havalarda iki metreyi geçmeyen derinliği nedeniyle bulanık görünen gölde, yayın, turna,sazan gibi balıklar ve su kerevitleri yaşıyor.

Su ürünleri bu kadar çeşitli ve bol olunca, balıkçıl birçok kuşu türü de yemlenmek ve yavrulamak amacıyla göç yollarında konaklamak amacıyla, Uluabat Gölü'nü seçiyor.

Bu mevsim göçmen kuşlar, bölgeyi terketse, kalanlar tüylerini dökse de, kuş cennetinde sürekli olarak yaşayan diğer türler görmeye değer güzellikte.

 

 

GÖLYAZI KÖYÜ

Uluabat Gölü'nü gezmeye, kıyısına kurulmuş Gölyazı Köyü'nden başlıyoruz. Kıyıya yakın adanın sazlık sahil bağlantısı bir köprü ile sağlanmış. Ağaçlar ilkbaharda yükselen sular nedeniyle yarı bellerine kadar sular içinde. Evler  nostaljik özelliklerini hala konuyor. Gölün kıyısı, ağlarını, kerevit sepetlerini eşleriyle beraber onaran balıkçılarla dolu.

Kahve ile caminin de bulunduğu köy meydanında, anıt bir çınar ağacı yer alıyor. 450 yıllık ilginç gövdeli anıt çınardan devam ederek, arnavut kaldırımlı, dar sokaklardan ilerleyip, tarihi kent duvarları arasında yürüyüş yaparken, önünüzden kaçan tavuklar, sularda yüzen ördekler, renk renk kayıkların durgun suya vuran yansımaları, fotoğraf ve resim sanatına gönül verenler için eşsiz kompozisyon oluşturuyor.

Gölün ve köyün tarihi çok eskilere dayanıyor. Antik çağda Apolyont olan Gölyazı Köyü'nün yerinde ve adalar üzerinde kurulan Lapedium kentinin günümüze kadar gelen kalıntıları, kentin görkemi ve güzelliği hakkında fikir sahibi olunacak güzellikte. Henüz kazı çalışmasının yapılmadığı, tümüyle sit alanı olan bölgede göl çevresinde, antik yollar, nekropol, Apollo Tapınağı, dış kale, kilise, iç kale, kilise temeli, Simitçi kale ve köy girişinde solunuzda yer alan çatısı ve iç bölüm duvarları çökük, kapısız St. Constantinus Manastırı görülebilir.

St. Constantinus Manastırı

 

KUŞ CENNETİ

Manyas - Uluabat - Dalyan üçgeni içinde dolaşan göçmen kuşlar, yavrulama mevsiminde, Manyas'ta konaklıyor. Beslenme ihtiyacını da Uluabat Gölü'nden karşılıyor.Göç sırasında Manyas'a gidecek kuşların ilk durakları yine Uluabat Gölü oluyor. Uzun yoldan yorgun ve zayıf gelen  kuşlar, mola sırasında dinlenip, güç topluyorlar. Bölgedeki kuş türleri, yasak avlardan ne derece korunabilirse, Manyas'taki kuş zenginliği de o kadar fazla oluyor.

Uluabat Gölü'nde ilkbahardan başlayıp, susmak bilmeyen kuşların korosuna, kurbağalar da eşlik edince, doğanın gerçek sesini duymak mümkün olabiliyor.

Bölgede göçmen kuşlar olsa da olmasa da gidilebilecek önemli yerlerden biri de, Bursa - Çanakkale yolunun 45. kilometresinde yer alan, Çiğdem Çeşme Mevkii'nde Mustafa Bilgiç'e ait, Kuş Cenneti...

Doğanın bütün güzelliğini üzerinde toplayan masallardaki Zümrüt-ü Anka kuşu...

 

Başta tavuskuşları olmak üzere, birçok kuş çeşidinin barındığı çiftlikte, kuşlar kadar ağaç türleri de ilgi çekiyor.

10 dönüm arazi üzerinde kurulu çiftlikte, Mustafa Bilgiç tavuskuşu üretiyor. Besleyecek imkanı olanlara, yeni doğan tavuskuşlarının satışını yapıyor.Tüy dökme mevsimini yaşayan kuşların başları çıplak kalıyor. Ancak tüylerin de baş müşterileri, bu tüyleri aksesuar olarak kullanan Parisli modacılar.

Tavuskuşları ilkbahar aylarında kendi pistlerinde, teraslarında, eşlerinin dikkatini çekmek için kanat tüylerini sallayarak çeşitli sesler çıkararak dans ediyorlar.

Yelpaze biçimi açtıkları tüyleri ile podyumlarında yürüyen tavuskuşlarının sesleri pek güzel olmasa da, bu görüntüler arasında piknik yapan ziyaretçiler arasında hayranlık uyandırıyor.

Kuş Cenneti'nde dişisine kur yapan erkek tavuskuşu...

 

Çiftlik, kafeslerde bulunan sülün, keklik, gümüş kuşları, paçalı tavuklar, takla güvercinleri, altın renkli tüyleri ile Zümrüt-ü Anka kuşarın canlı görme imkanı sağlıyor.

Aynı yerde geometrik biçimde budanmış mavi selvi, limoni selvi, ladin, sedir  ağaçları görülebiliyor.

Zaman zaman kuş bilimcilerinin  inceleme yaptığı çiftlikte, çocuklar için salıncak ve çeşitli oyun aletleri bulunuyor.

ARAMA
EDİTÖRDEN
E-POSTA LİSTESİ
E-posta listemize kayıt olun, sitemizdeki güncellemelerden haberiniz olsun...
© 1998-2024 www.gizlicennetler.com sitesinde yer alan sayfaların her türlü yayın hakkı Eyüp Coşkun'a aittir.
Site sahibinin izni olmadan kesinlikle kullanılamaz, başka yerde yayınlanamaz.
Son Güncelleme: 11.01.2024    Toplam Ziyaretçi: 5.165.254