Şirince'de eşeğiyle köy içinde gezinti yapan köylü...
Şirince Selçuk’a 7 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Yöredeki turizm yerlerine de gidip gelme olanağı sağlayan bir yerleşim alanı. Denizden 350metre yüksekte yer alıyor. Kuruluş tarihi milattan önce 500. yıla kadar iniyor.
Buraya yerleşimin ana nedeni köyün dağlık ve savunmaya uygun olması. Diğer bir neden ise, suyunun bol, toprağının bereketli, havasının güzel olması.
Köyün kuruluşu ile ilgili anlatılan bir çok hikaye var. Ama bunlar arasında en bilineni, Aydınoğlulları istilasından kaçan Efesliler tarafından kurulduğu söylencesi.
Tarih kitaplarına göre İsa'dan önce 5. yüzyıla uzanan tarihiyle ünlü Ortodoks köyünden günümüze gelen kalıntılar arasında iki tane de kilise bulunuyor. Selçuk Müzesi önderliğinde Amerikan Enstitüsü yardımıyla, Aziz Yohannes Kilisesi'nin restorasyonu tamamlanıp ziyarete açılırken, ahşap ağırlıklı, kireç - saman karışımı, boyalı, sıvaları çürüyüp harap durumda bulunan ikinci kilise ise kaderine terk edilmiş.
Bir söylentiye göre bir grup derebeyi halkının beylerinden kendilerinin azat edilmesini istiyorlar ve yerleşmek için bir yer bulduklarını söylüyorlar.
Beyin “yerleşeceğiniz yer güzel mi” sorusuna da, “çirkince” diye yanıt veriyorlar ve köyün adı böylece kalıyor.
Efes halkının yörede başlayan sıtma salgınından kurtulmak için, buraya geldiği söyleniyor. Bu nedenle bazı tarihçiler Şirince’ye küçük efes diyorlar. Bir başka söylenti derebeyler zamanında azat edilen 40 köle burayı kuruyor. Adını Kırkınca koyuyorlar.
Köylüler buraya isim koyarken, “Aman bey duyar. Köyü elimizden alır” diyerek ismini Çirkince olarak değiştiriyor. 1924 yılında Çirkince’deki Rum halkı Yunanistan’a göçüyor. Selanik, Prohusto ve Kavala Türkleri buraya geliyor. Ardından da Şirince adını alıyor.
KÖYDE GEZİNTİ
Köyün araç girmeyen, dar ve taş döşeli sokaklarında dolaşan turistler, bozulmamış mimari dokuyu hayranlıkla izliyor ve bol bol fotoğraf çekiyorlar. Karakteristik yapıları görmek isteyenlere ev sahipleri konukseverlik gösterip evlerine buyur ediyorlar.
Son yıllarda özelilkle, Türk mutfağını ve tencere yemeklerini tatmak isteyen yabancı turist aile gruplarına da sebzeli yemekler, dolmalar yapılıp, lokmalar dökülüyor.
Şirince çevresinde gezi yapmak isteyenler için, Selçuk tam anlamıyla tarih hazinesi. Efes antik kentini gezmek için geniş zaman ayırmalısınız.
Ege ve Akdeniz'e gelen turistlerin mutlaka uğradıkları Ören'de yılın her ayında ziyaretçilere rastlanıyor. Selçuk Müzesi, Selçuk Kalesi, İsabey Camii, Saint Jean kilisesi, Yedi Uyurlar Mağarası, Artemis Tapınağı, Meryem Ana birbirine yakın tarihi değerler.
TREN MÜZESİ
Selçuk'tan 15 dakika uzaklıkta çamlık mevkiinde bulunan Buharlı Tren Müzesi ise, lokomotiflerin, vagonların, çeşitli demiryolu araç, gereç ve aksesuarlarının sergilendiği yer. Tren Müzesi, meraklıların olduğu kadar fotoğrafseverlerin de bir hayli ilgisini çekiyor.
ÇAKABEY FIRINI
Şirince’de çarşı içinde bulunan Çakabey Fırını, uğranması gereken yerlerden biri. Çünkü büyük şehirlerde unuttuğumuz eski fırın sizi bekliyor daracık sokakta. Fırında odun ateşiyle pişiyor ekmekler, unlu mamüller. Taş fırında öğlene kadar imalat yapılıyor. Sonra imal edilen ürünler satışı bitince kapısına kilit vuruluyor.
Her gün onlarca yerli yabancı turistin ziyaret ettiği Şirince’de böylesine geleneksel yöntemle üretim yapan fırını görünce şaşkınlığa düşüyorsunuz.
Şirinceliler, isterlerse kendi evlerinde ekşili hamurdan yaptıkları ekmeklerini buraya getiriyorlar. Fırında sadece pişirme parası alınıyor. Bu ekmekler 5-10 gün kadar dayanıklı. Fırında çıkarılan ekmekler de, birkaç gün tazeliğini koruyor.