ANA SAYFA GİZLİ CENNETLER FOTOĞRAFLAR VİDEOLAR HAKKIMDA İLETİŞİM
Türkiye'nin kavşak noktası ve gastronomi kenti Afyonkarahisar
HAVA
DURUMU
NE ZAMAN
GİDİLİR?
İlkbahar:
Yaz:
Gidilebilir
Gidilebilir
Sonbahar:
Kış:
Gidilebilir
Gidilebilir

TÜRKİYE'NİN 3 GASTRONOMİ ŞEHRİNDEN BİRİ

UNESCO tarafından Türkiye’nin 3 gastronomi kentinden birisi olarak tescil edilen Afyon, yemek severler için aslında tam bir cennet haline gelmiş durumda. Eskiden beri zaten özelikle et yemekleriyle ve yöresel sucuk, lokum, pastırmayla öne çıkan bir şehirdi. 

Afyon’un coğrafi işaret tescili almış lezzetlerin arasında tadı dillere destan olan mükemmel lokumları (kaymaklısı müthiş), sucukları, haşhaşları, Şuhut ilçesi tescilli keşkeği, Çay ilçesi vişnesi, manda kaymakları ile patatesli köy ekmekleri sadece bazıları.

 

Bunlara ek olarak, fırınlarda yapılan haşhaşlı çörekler ve ekmekler, haşhaş ezmeleri, ev yapımı ağzı açıklar ve çeşitli börekler, vişneli ekmek kadayıfı, Afyon'u bir lezzet cenneti haline getiriyor.

 

Ama bu ürünlerin gerek sunumu, gerek duyurulması daha da sınırlıydı. Şimdi şehirde açılan Kocatepe Üniversitesi Afyon Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı'nda yetişen öğrenciler sayesinde, şehir daha da gelişti. Üniversitede yer alan Afyon Meslek Yüksek Okulu Aşçılık Programı öğretim görevlisi Tansu Çelik ve öğretim görevlisi Erkan Çelik gözetiminnde yetişen öğrencilerin, özellikle İstanbul gibi şehirlerde gösterdiği başarılar dikkatleri buraya çekti. Okulu bitiren bir çok öğrenci başta İstanbul olmak üzere, Türkiye'nin bir çok şehrinde dünyaca ünlü Michelin yıldızı alan restoranlarda mutfaklarda büyük başarılar elde etti. 

AFYON BELEDIYESI GASTRONOMİ KONAĞI

Belediyenin Afyon Kalesi eteklerinde açtığı bu eski konakta sabah, öğle ve akşam Afyon yemeklerini bulabilirsiniz.Yemekleri isterseniz yer sofrasında, isterseniz konağın odalarından birinde özel olarak size ayrılan yerde yiyebilirsiniz. Sabahları sunulan yönesel ürünlerin yer aldığı açık büfe kahvaltı hem göze hem de mideye hitap ediyor. 

SALİM USTA

1934 yılında kurulan bu Esnaf Lokantası şehir merkezinde yer alıyor.

Ayak paça çorbası ile ünlü. Ayrıca, işkembe çorbası, Zülbiye kebabı, acılı tava ve keşkek yöresel yemekleri de bulabiliyorsunuz. 

 

Paça çorbasının sırrı, yöresel bayat ekmek üzerine kemik suyu dökülüyor, sonra da süzülüyor.

Üzerine de paça çorbası ekleniyor.

Yanına da manda yoğurdu konuluyor. Üzerine tereyağı dökülüyor.

Ağır bir çorba olan paçayı, yoğurt hafifletiyor.  

Özellikle sabahları içiliyor.

 


AŞCI BACAKSIZ 

Dünyaca ünlü TasteAtlas isimli ünlü seyahat rehberi tarafından hem “Türkiye’nin en iyi geleneksel lokantaları” sıralamasında birinci sırada yer aldı.

Aşçı Bacaksız’ın 1860 yılında kurucusu Yağcıoğlu Mustafa olarak kabul ediliyor. Ermeni bölgesi olan Meyhaneciler sokağında açmış ilk mekanını. İşi devralan oğlu Ahmet’in (Ahmet Madenci) boyu pek kısa olduğu için kendisini “Aşçı Bacaksız” diye çağırırlarmış. Gel zaman git zaman lokantanın adı Aşçı Bacaksız oluvermiş.

Burasının en özel yemeği kuzu kebabı ya da diğer adıyla “kuzu tandır”. Bu kuzu tandırın en büyük özelliği bu yana yapılış şekli. 

Kuzuyu kendi kesip parçaladıktan sonra tamamını kalaylı bakır tencerede kendi yağı ile 8-10 saat pişiriyormuş.

Buradaki tandır yanında bir de tatlı olarak ekmek kadayıfı var. Servis 11.00’de başlıyor ve 17.00’de bitiyor. 

 

MUSAKKA RESTORAN

Uzunçarşı’nın hemen bir üst sokağında, pandemi sonrası açılan bu restoran şehre gelenlerin yeni lezzet duraklarından biri olarak öne çıkıyor. 

 

Sahibi Ömer Bey’in 25 yıllık yiyecek içecek sektörü deneyimini eşi ile birlikte taşıdığı yer olarak biliniyor. Lokantada, 7 ev kadını yöresel yemekleri burada yapıyor. Her gün yöresel yemekler çıkıyor.

Bunlar arasında başlangıç olarak sunulan Tandır Çorbası, lezzetiyle damaklarda keyifli anlar yaşatıyor.Çorbada kullanılan et çömlekte 12 saatte pişirilerek içinde kullanılıyor. 

 

 Patlıcan böreği olarak bilinen içinde yufka olmayan börek başta olmak üzere bir çok yemek çeşidi var. Bunlar arasında,12 saatte pişen kara tandır olarak bilinen dana etinden tandır, dana kavurma, kuzu tandır, maydanoz musakka gibi birbiriden lezzetli ürünler yer alıyor. 

 

Ayrıca günlük olarak mevsimsel meyvelerden özel tatlılar da yapılıyor.

Bunlar arasında kış aylarında hemen her yerde bulunan klasik ekmek kadayıfı, vişneli ekmek kadayıfı ve kabak tatlısı yanında elma ya da ayva tatlısı da var. 

 

KEŞKEK

Afyon’da kış sabahları tercih edilen ön önemli yemeklerden bir başkası ise keşkek. 

Temel olarak yarma buğday ve etten oluşan geleneksel bir yemek olarak biliniyor. 2011 yılında Endonezya'nın Bali kentinde düzenlenen 6. oturum sonucunda UNESCO tarafından Türkiye'nin Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesine dahil edildi. Keşkek'i en iyi yiyebileceğiniz adreslerden biri de, tesçil edildiği yer olan Şuhut'ta bulunan Hacıbey Lokantası. Geleneksel usüllerle hazırlanan keşkeki burada tadabilirsiniz. 

 

Bakır güğümlere konulan dana kemikleri geceden taş fırına sürülüyor. Ağır ağır pişen kemiğin bütün jelatini ortaya çıkıyor. Üzerine kaliteli bir tereyağ konularak servis ediliyor. İsteyen kaymak da koyarak yiyebiliyor.

                    

ÇULLAMA KÖFTE

Çullama köfte Afyon'da özellikle düğün evlerinde yapılıyor. Hem lezzetli hem de doyurucu bir seçenek olması kalabalık misafirlere ikram etmek için en iyi seçeneklerden biri olmasını sağlıyor.

 

İRFAN ARPAÖZÜ KÖFTELERİ

Afyonkarahisar’a gelip de köfte yemeden dönmek olmaz. Bu konuda en iyi adres yine Uzunçarşı içinde yer alan İrfan Arpaözü Köftecisi’ne uğramak. 

Afyonkarahisar’da çay ocağının yanında yıllardır köftecilik yapan ve Köfteci İrfan olarak bilinen İrfan Arpaözü, yıllar önce dedesinin köfte arabasıyla sokak sokak gezerek sattığı köftenin tadını hiç bozmadan kuşaktan kuşağa aktarıyor. 

Kısa süre öncesine kadar, oğlu ile birlikte küçük bir dükkanda köfte satan İrfan Arpaözü’nün kendine has yaptığı köfteleri gerçekten lezzetli. Köfteleri porsiyonda değil, ekmek için olarak servis ediyorlar Lezzetli köfteler, ekmek içinde soğan ve domatesle birleşince gerçekten ağızlara layık bir şölen ortaya çıkıyor. 

Yine aynı yerde ama iki katlı olarak hizmet veren, yaz kış dükkan önünde açık havada oturma gruplarında servis edilen köfteyi yemek için Türkiye’nin dört bir yanından insanlar buraya geliyor. 

Eğer öğle saatlerinde buraya giderseniz, uzun kuyruklarda sıra bekleyerek, yarım saat sıra bekledikten sonra köfte yiyebiliyorsunuz.

 

HAŞHAŞLI UNLU ÜRÜNLER

Afyon’da özellikle et ve ürünleri yanında tabii ki unlu ürünler de yer alıyor. Bu unlu ürünlerde tabii ki en önemli katkı maddesi haşhaş. Hamuruna haşhaş konularak yapılan unlu mamüller arasında mercimekli ve patatesli olanları gerçekten lezzetli. 

 

ARAMA
EDİTÖRDEN
E-POSTA LİSTESİ
E-posta listemize kayıt olun, sitemizdeki güncellemelerden haberiniz olsun...
© 1998-2024 www.gizlicennetler.com sitesinde yer alan sayfaların her türlü yayın hakkı Eyüp Coşkun'a aittir.
Site sahibinin izni olmadan kesinlikle kullanılamaz, başka yerde yayınlanamaz.
Son Güncelleme: 11.01.2024    Toplam Ziyaretçi: 5.164.043