Çamur banyosunda yaratıcılığını kullanan bir turist...
Dalyan, Muğla'nın Ortaca ilçesine 12 kilometre uzaklıkta Marmaris, Bodrum, Fethiye gibi önemil turizm merkezlerine yakın, zengin aktivitelere sahip doğa cenneti tatil beldesi. Dalyan'da yılın 300 günü güneşli geçiyor. ! Nisan'da açılan turizm sezonu yıl sonuna kadar sürüyor. Bölgeye gelen turistlerin en büyük eğlencesi, uzunluğu yedi mili bulan labirent görünüşlü kanallar arasında günlük gezi turlarına katılmak. Dalyan sahilinden kalkan Taşıcılar Kooperatifi'ne bağlı teknelerle turlara katılanlar, günlük ücretler ödüyorlar. Turlara öğle yemeği dahil olursa fiyatı biraz daha artıyor.
İztuzu sahilinde rüzgarın etkisiyle oluşan kumdaki görüntüler, tatilcilere doyulmaz keyifler veriyor.
Yoğunluk farkı, periyodik akış yönü ve doğa yapısı itibarıyle iki karış suda bazen müthiş dalgalara şahit olunabiliyor. Çeşitli etkenlerle sığ olan kıyı şeridinin kum yapısı, her yıl değişik şekiller alıyor.Akşam güneşinde kumu süpüren rüzgarda kum dalgaları ve tepecikleri, doyumsuz güzellikler sunuyor. Koruma altında bulunan kanallar ve kumsallarda kaplumbağalar 15 Mayıs - 15 ekim arasında yumurta bırakıyor. 55 günde yumurtadan çıkıp denize kavuşan bebek kaplumbağalar, Dalyan halkı ve çevre örgütlerince titizlikle korunuyor. Dalyan'da teknelerin hepsinin altı Venedik'teki gondollar gibi, yani salma yok. Labirent sazlıklara ve sığ kanallara bu yüzden girilemiyor. İnsan Dalyan kanallarında yol alan tekne kaptanlarının göğüslerinde, bölgenin sembolü olmuş Caretta Caretta kaplumbağalarının amblemi basılı tişörteri ve başlarında hasır şapkaları görmek istiyor. Dalyan'ın akdeniz'le buluşma yerinde de bir de ada bulunuyor. İsmini ortasında bulunan delikten almış olmalı ki, "Delikli Ada" olarak anılıyor. Üzerinde deniz fenerleri olan adanın koylarında ise, kanal'a giremeyen yatlar demirliyor. Ada, Dalyan'a dalgakıran, bekçilik, gözcülük görevleri yapıyor.
Kanallardaki geziniz boyunca, bacaklarını tekneden sarkıtan çocuk ruhlu turistleri, mutluluktan birbirine sarılan çiftler, kaya mezarlarını, tekneye yatarak doya doya sazlıkları seyredenleri, kendisini fotoğrafa ve kameraya kaptıranları ve tüm bu güzelliklerde başını öne eğip inatla kitap okuyan motor yolcularını göreceksiniz. Ancak hepsinin yüzünde dinlenmiş bir ifade ve gülümseme hakim olduğunu da unutmadan ekleyelim.
GÖRÜLECEK YERLER
Dalyan turlarında mutlaka uğramanız gereken duraklardan biri de "Çamur Banyosu". Geçmişte 40 kaynak varken, zaman içinde birçoğu kaybolmuş. Günümüze 4 aktif kaynak gelebilmiş. "Gelgirme", "Ali Rıza Çavuş Girmesi", "Delibey Girmesi", ve "Sultaniye Kaplıcaları" özellikle yaz aylarında ziyaretçi akınına uğruyor. Çamur havuzlarından alınarak vücudun her yerine sürülen çamurun bilimsel açıdan hiçbir faydası yok. Ancak cilde sürülen çamurun fiziksel değişiklik ve animasyon yarattığı söyleniyor. Birbirlerinin çamurlu halini gören turistler, şakalaşıyor ve bol bol fotoğraf çektiriyor. Bölge de bu sayede eğlenceli bir aktivite kazanmış oluyor. Coğrafi ismi Ali Rıza Çavuş olan havuz, 38 - 39 derece sıcaklıkta, saniyede 12 litrelik sirkülasyonu olan bir sülfür kaplıcası, yani kükürtlü kaplıca.
Bu arada ünlü antik kent Kaunos ziyaret etmeyi unutmayın. Roma tiyatrosu, hamam, tapınak, su sarnıcı
ve diğer kalıntılar sizi yıllar öncesine götürecek kadar gizemli.
Romatizma siyatik, kireçlenme gibi rahatsızlıklara iyi geldiği söylenen kaplıcaya,40-45 dakika olmak üzere, günde üç kür olarak giriliyor. Bu bir hafta sürüyor. Dalyan çamur banyosu için İrfan Tezbiner'le bağlantı kurmak gerekiyor.(Telefon numarası, telefon sayfasında bulabilirsiniz) Bu arada ünlü antik kent Kaunos ziyaret etmeyi unutmayın. Roma tiyatrosu, hamam, tapınak, su sarnıcı ve diğer kalıntılar sizi yıllar öncesine götürecek kadar gizemli.