İSTANBUL'DAN GİDİŞ
İstanbul'dan yola çıkıp, Türkiye'nin güneydeki bu en uç noktalarından Harbiye'ye gitmek istiyorsanız en mantıklı gidiş yolu, İstanbul - Ankara otobanını kullanmak.
Sonra da Konya üzerinden Adana'ya inmek. Konya Ovası'nda dümdüz yolda giderken, aşırı hız yapmamaya özen gösterin. Çünkü ilçe giriş çıkışlarında mutlaka radarlar yer alıyor. Ve para cezaları eskisi gibi değil. Kimsenin de gözünün yaşına bakmıyorlar.
Adana'ya gelince de Antakya'ya kadar otobanı kullanıp keyifle yolculuk yapabilirsiniz. Antakya'ya geldikten sonra gerisi kolay. Şehir merkezinden 6 kilometre uzaklıkta bulunan Harbiye için yön gösteren tabelaları takip etmeniz yeterli.
ANKARA
Ankara'dan ise, Konya - Adana - Antakya istikameti, sizi harbiye'ye ulaştıracak...
İZMİR'DEN GELENLER
İzmir'den geliş ise biraz uzun ve zahmetli. En ideali, İzmir'den Tavşanlı - Uşak - Afyon - Konya güzergahını izlemek.
Daha sonra da İstanbul ve Ankara'dan gelenlerin yaptığı gibi Adana'ya inip Hatay'a gitmek.
İzmir - Hatay yolu, 1088 kilometre.
ALTERNATİF YOL!
Eğer "gezmeyi severim , virajlar da benim için önemli değil" derseniz, alternatif yol, her halukarda Konya'ya kadar gidin. Sonra da Karaman yolunu kullanın. Ama asıl macera sonrasında başlıyor. Karaman'ı geçtikten sonra, Silifke'ye kadar inmeniz gerekiyor. İneceğiniz bu yol Silifke'ye kadar 110 kilometre. Ama neredeyse tamamı virajlardan ve iniş çıkışlardan oluşuyor. Hem yol, hem çevre inanılmaz güzellikte.
Eğer araç tutmuyor ve doğayı hissetmek istiyorsanız bu yolu kullanın.
HARBİYE'DE MUTLAKA YAPIN! Şelalere gidin! Yayladağı'ndan aşağıya vadiye akan sular içinde kurulan masalarda oturun. Sandalyelerden ayaklarınızı sulara sokup serinleyin. Şelalelerde demli çay için! Boğaziçi Restoran'da, kekik salatasının, humusun, kemiksiz ızgara tavuğun, künefenin tadına mutlaka bakın. Yılmaz İpek'ten erkekseniz kendinize yüzde 100 ipek kravat ya da gömleklik, bayansanız ipek şal ya da elbiselik alın. Defne yağı ve sabununu unutmayın.
YOLDA NEREDE YEMEK YİYECEKSİNİZ! AFYON'DA CUMHURİYET SUCUKLARI! Yol boyunca yemek molası verecek çok yer var mutlaka. Ama İzmir'den geliyorsanız Afyon'da Cumhuriyet Sucukları'nda durmamazlık etmeyin. Burada özellikle tesisin asıl bölümünde yapılan sucuklu yumurtayı yiyip, vişneli ekmek kadayığının tadına mutlaka bakın. MERSİN'DE TANTUNİ! Mersin'deyse Tantuni için mutlaka, eski garaj bölgesinde yer alan Göksel -1 Tantuni ve Biftek Salonu'na uğrayın. Tantuni neymiş, servis nasıl yapılırmış görün. Öyle lüks bir lokanta değil. İçi fayanslarla döşeli tertemiz bir lokanta. Mersinliler'in ve bilenlerin uğramadan geçmediği bu lezzet durağının daha kapısından içeri girer girmez bir garson sizinle ilgilenirken diğeri hemen masanızı hazırlıyor. Servisler açılıyor. Otlar masaya konuluyor. İçeceğiniz hemen önünüze geliyor. Sonra da ekmek içi mi yoksa "Açık ekmeğe" mi, yani, lavaşa mı tantuni istediğiniz soruluyor. Garsonlar yıldırım hızıyla masalar arasında dolaşıp istediklerinizi getiriyor. Elinizdeki tantuniyibitirmeye yakın garson hemen ikincisini isteyip istemediğini soruyor. Kısacası Mersin'e yolunuz düştüyse mutlaka uğrayın! SERTAVUL GEÇİDİ VE KÖZDE SARIMSAK... Eğer yolunuz Konya - Karaman - Silifke üzerinden geçiyorsa, özellikle de Sertavul Geçidi'nde, Mut'a 38 kilometre kala Shell benzin istasyonun hemen yanında bulunan Veli Yılmaz'ın işlettiği Sertavul Et Lokantası'nda mutlaka mola verin. Burada yanık yoğurdu, pamuk gibi pirzolaları, kömür ateşinde ızgara sarımsak, soğan ve biberleri afiyetle mutla yiyin. Bu arada üzümden yapılan helvanın ağızda dağılan tadına bakmadan masadan kalkmayın. Göreceksiniz. Yol belki sizi yoracak ama burada vereceğiniz mola ve yedikleriniz, bütün hepsine değdiğini gösterecek.
|